2013. június 17., hétfő

"Melkó Karcsi kiváló szakmai munkát végez"

Interjú Szabó Miklóssal, az NKK Balmazújváros elnökével


Ugyan a bajnokság már két hete befejeződött, ennek ellenére lázas munka folyik ezekben a napokban a balmazújvárosi női kézilabdaklub háza táján. A vezetőség a jövő évi anyagi háttér előteremtésén és a csapat megerősítésén dolgozik. Szabó Miklós elnök és Melkó Károly, a csapat trénere egy órával az utolsó bajnoki mérkőzést követően már a lehetséges erősítésekről tárgyalt Király Sándorral, a König Trade Balmazújváros férficsapatának első emberével. Szabó Miklós húsz éve vezeti a ma Balmazújvárosi NKK néven versenyző klubot. A következő interjúban az 1995-96-os bajnokcsapatról is szó esik. A beszélgetés a kép alatti videót elindítva hallgatható meg.

Szabó Miklós (hátsó sor, jobb szélen)
ritkán szerepel a nyilvánosság előtt

fotó: B.T.



- A mindennapok túléléséért folytatott harcai után felemelő érzés lehet átvenni az aranyérmeket.
- Nagyon örülünk a bajnoki címnek, ez megkoronázza a csapat egész éves teljesítményét.

- Ugyanakkor ez a női kézilabdacsapat nem kapja meg azt a figyelmet, amelyet képességei, tudása és értéke alapján megérdemelne. Ezt klubelnökként hogyan éli meg az ember?
- Nehezen éljük meg. Nyilvánvaló, hogy más sportágak valószínűleg nagyobb tömegeket mozgatnak meg, mint a női kézilabda. Egy kicsit viszont ellentmondásos a dolog, mert ebben az évben megkaptuk az önkormányzattól a „Balmazújváros sportjáért” címet, ami kellemesen befolyásolja az érzéseinket.

Örülök, hogy szóba hozta a kitüntetést, mivel erre magam is ki szerettem volna térni. Azt hiszem, jó helyre került ez az elismerés, és igazán kijárt már a csapatnak.
- Én is így gondolom. Nagyon örülünk, hogy felfigyeltek a munkánkra, én személyesen is és persze a csapat is.

- Rendre eredményesen szerepelt az utóbbi években a megyei bajnokságban a csapat, amelyben kizárólag az infrastrukturális hiányosságok miatt kényszerül játszani. Tavaly és idén egyaránt az újvárosi lányok szerezték meg a bajnoki címet, ugyanakkor önnek magasabb osztályból is van már bajnoki címe, mégpedig az NB II-ből, az 1995/96-os bajnokságból.
- Így van. Megnyertük azt a bajnokságot is, de akkor sem tudtunk a sportcsarnok hiánya miatt feljebb lépni, így maradtunk az NB II-ben. Miután már ott sem lehetett szabad ég alatt mérkőzéseket rendezni (1999-ben, a szerk. megjegyzése), a megyei bajnokságba neveztünk.

- Pedig abban a csapatban is kiemelkedő tudású játékosok játszottak, elég csak Bárdos Zsuzsa vagy éppen Szabados Ibolya nevét említem, utóbbi éppen akkor kezdte a szárnyait bontogatni.
- Több olyan játékosa volt annak a csapatnak, vagy éppen Üjvároson kezdte a pályafutását, aki később magasabb osztályban, akár NB1-ben is játszott. Nagyon büszkék vagyunk rájuk is, és szeretnénk, ha most ők segítenének nekünk.

- Említettünk már néhány játékost a 1995/96-os bajnokcsapatból. De ezt megelőzően, a 90-es évek elején még az NB1/B-s másodosztályban is szerepelt a balmazújvárosi női kézilabdaklub. Lát-e a mostani csapatban olyan játékosokat, akik olyan szinten művelik a sportágat, mint az akkori csapat tagjai?
- Biztos, hogy vannak olyan játékosok, jósolni viszont nem szeretnék senki személyében sem. Hogy kiből milyen játékos lesz, az nagyban összefügg azzal is, hogy ki hogyan tudja a lehetőségeket kihasználni, és azzal is, hogy a továbbtanulás mennyire befolyásolja a sportkarrierjét. De konkrét név említése nélkül mondom, hogy a mostani csapatban is van olyan, aki az akkori eredményeket is tudná produkálni.

- Látom, nem szeretne senkit sem kiemelni. A lányoknak viszont szeptembertől lesz lehetőségük képességeiket az NB II-ben is megmutatni. Ezek az előkészületek hogy állnak?
- A női kézilabdaklubnak 1-1,3 millió forint között van a költségvetése megyei szinten. Nyilvánvalóan az NB II-ben ennek a triplája, vagy négyszerese szükséges. Úgy néz ki, hogy különböző forrásokból ezt biztosítani tudjuk. Jelenleg a legnagyobb támogatónk az önkormányzat, ezen próbálunk változtatni, már az elmúlt évben tettünk ez irányba lépéseket. A TAO-s pályázati lehetőségeket kihasználva egyik legnagyobb támogatónk lett Tóth László. Tőle vettem át a kézilabdaklub vezetését. Ő főleg az utánpótlás-nevelést támogatja. Ez a pénz a Kalmár Zoltán tagiskola keretein belül működő diáksport klubba (Kalmár DSE – a szerk. megjegyzése) folyik be. Nagyon szerencsések vagyunk ebből a szempontból, mert Melkó Karcsi ott dolgozik, és kiváló szakmai munkát végez. Az utóbbi években, sőt mondhatom, évtizedben elért sikerekben neki nagyon nagy szerepe van. Ezután a beszélgetés után tárgyalunk a König-Trade Balmazújváros férfi kézilabdacsapatának elnökével, Király Sándorral, mert a csarnok az övéké lesz,  és ekkor tisztázzuk az együttműködés lehetőségeit.

- Az mindenesetre biztató, hogy Király Sándor ott állt a csapatfotózáson a lányok között.
- Igen, nagy tiszteletnek örvend ő is a lányok körében. Ő is támogat bennünket a lehetőségeihez mérten. Mindenki részéről jólesik a biztatás. De a lányok is nagyon várják már a jövő évi NB II-es szezont. Tavaly nagyon rosszul esett nekik, hogy nem tudtunk a harmadosztályba nevezni. Akkor megígértük nekik, hogyha sikerül ezt az eredményt megismételni, akkor megpróbáljuk annak az anyagi feltételeit megteremteni, hogy a továbbiakban az NB II-ben tudjanak versenyezni.

- 1993 óta áll a klub élén. azóta eltelt 20 év. Ez pedig talán elegendő idő arra, hogy mérleget vonjon erről a két évtizedről. Hogyan változott ezalatt az idő alatt a kézilabda megítélése és maga a kézilabda a városban?
- Jelentős változás nem történt. Van egy kör Balmazújvároson, amelyik nagy odaadással szurkol csapatunknak. Ez végig kitartott mellettünk, rendszeresen kijártak a meccseinkre. A szurkolók egy része természetesen a kézilabdázók hozzátartozói közül kerül ki.

- Jövőre milyen újvárosi női kézilabdacsapatot szeretne látni?
- Vannak álmaink, de a földön kell maradni, a realitások talaján. Meglátjuk, hogyan tudjuk megerősíteni a csapatot. Úgy gondolom, hogy ha ez a szakmai munka ilyen szinten folytatódik, akkor megcélozhatjuk a középmezőnyt.

(B.T.)

Kapcsolódó cikkek:







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése